T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
ADANA / TUFANBEYLİ - Tufanbeyli Anadolu İmam Hatip Lisesi

HEDEF BELİRLEME VE MESLEK SEÇİMİ

İster küçük hayallerin ister büyük beklentilerin olsun, hedefler belirlemek hayatta nasıl ilerlemek istediğini planlamana olanak tanır. Bazı başarılara ulaşmak bir ömür sürebilirken bazıları bir gün içinde tamamlanabilir. İster geniş kapsamlı hedefler belirliyor ol ister belirli yönetilebilir hedefler planlıyor ol, başarı duygusunu ve kendine değer verdiğini hissedeceksin. Başlamak gözünü korkutabilir ancak adım adım en büyük hayalini bile gerçekleştirebilirsin.

Meslek insan hayatında çok önemli bir yer kaplamkatadır. Günümüzde baktığımızda günün üçte birini işimizde çalışarak geçirdiğimizi düşünürsek meslek seçmenin ne kadar önemli olduğu görülmektedir. Mesleğe sadece para kazanmak olarak bakmak yanlış olacaktır.Çünkü meslek kişinin hayata bakış açısını etkileyecek ve psikolojik sağlığını da olumlu yada olumsuz anlamda değiştirecektir. Buradan da anlaşılacağı gibi meslek seçiminin insan hayatı için ne kadar önemli bir sürec olduğu görülmektedir.Peki nasıl meslek ve hedef seçmeliyiz? Bu sorunun cevabını sizler için derledik.

 MESLEK VE HEDEF

16-10-202316-10-202316-10-202316-10-202316-10-2023
















1) Hedeflerimizi belirleyebilmek için önce kendimizi keşfetmeliyiz. Nelerden hoşlanırım ,hangi alanlarda başarılıyım ve yeteklerim neereler gibi sorunun cevapları sizlere kendinizi tanımanız için ip ucları verecektir.

2) Hedefleriniz ulaşılabilir olmalıdır. Örnek verecek olursak sayısal alanda başarısız iseniz hedefinizi başarılı olacağınız alana göre belirlemelisiniz. Toplumda rağbet gören meslekler yerini size uygun ulaşabileceğiniz mesleklere yönelmelisiniz.

3) Meslek seçmeden önce meslekleri tanımalısınız. Bazı meslekler dışarıdan göründüğü gibi olmaya bliyor. 

4) Hedef ve meslek seçimi yaparken çevrenin ve ailenin değil kendi isteğiniz doğrultusunda tercihler yapmalısınız .

5) Bir mesleği seçerken aldığı ücret ve toplumda gördüğü saygıdan ziyade siz gerçekten istiyor musunuz bunlara dikkat edin. İlerleyen zamanlarda mesleki doyum sağlamayabilir ve mutsuz olabilirsiniz.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 16.10.2023 - Güncelleme: 16.10.2023 10:23 - Görüntülenme: 58
  Beğen | 1  kişi beğendi